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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  22/08/2022
Data da última atualização:  25/08/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SANTOS, H. M.; MARCANO DE HIGUERA, J.; NOGUEIRA, A. R. de A.
Afiliação:  HERICK MACEDO SANTOS, UFSCAR; JULYMAR MARCANO DE HIGUERA, UFSCAR; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE.
Título:  In vitro bioaccessibility of essential minerals from raw and cooked Tilapia fillet: method validation and analysis by synchronous vertical dual view ICP OES.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry Advances, v. 1, oct. 2022, 100080.
Páginas:  8 p.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.focha.2022.100080
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  A novel insight into the nutritional changes of Tilapia fillets due to heat treatments was provided by evaluating the influence of baking and air-frying on the total mass fraction and bioaccessibility of micronutrients Ca, Cu, Fe, K, Mg, P, S and Zn. A static in vitro model was used to simulate the human gastrointestinal digestion and then quantify the analytes using inductively coupled plasma optical emission spectrometry with a synchronous vertical dual view system (SVDV ICP OES). Unlike recent studies focusing on the mineral content of cooked foods, we interpreted the results more accurately by considering the weight yield factors. Compared with the raw sample, the baking and air-frying procedures significantly increased the total mass fraction of Fe. Air-frying promoted a slight decrease in Zn content. Bioaccessibility results ranged from 12?31% to 86?88% for Zn and K, respectively. Both heat treatments appear to increase the bioaccessibility of Mg, Fe, and Zn, whereas the other evaluated micronutrients were not remarkably affected by cooking. In addition, the SVDV mode was an efficient instrumental strategy for determination of total, bioaccessible, and non-bioaccessible fractions of essential minerals in Tilapia, improving the sample throughput.
Palavras-Chave:  Bioaccessible fraction; Dry cooking; Nutrient elements.
Thesaurus Nal:  Fish; In vitro digestion.
Categoria do assunto:  W Química e Física
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1145608/1/VitroBioaccessibilityEssential.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPPSE25725 - 1UPCAP - DDPROCI-2022.00081SAN2022.00143
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  11/09/1995
Data da última atualização:  27/10/2005
Autoria:  ALMEIDA, A. M. R.
Afiliação:  EMBRAPA-CNPSo. Londrina, PR.
Título:  Estudo preliminar da sobrevivencia de patogenos de soja em restos de cultura coletados nos sistemas de plantio direto e convencional.
Ano de publicação:  1980
Fonte/Imprenta:  In: EMBRAPA. Centro Nacional de Pesquisa de Soja (Londrina, PR). Resultados de pesquisa de soja 1979/80. Londrina, 1980.
Páginas:  p.113-115.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Brasil; Convencional; conventional; Cultural practice; Disease; Fitopatologia; Fungus; Incidencia; No-till; Parana; Phytopathology; Soybean; Survival.
Thesagro:  Doença; Fungo; Pesquisa; Plantio Direto; Pratica Cultural; Sobrevivência; Soja.
Thesaurus NAL:  Brazil; incidence; plant pathology; research.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPSO7539 - 1UMTPL - --633.340981E53r
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